הפייסבוק יכריע? זה המנצח הגדול בבחירות 2020

ביידן וטראמפ

כישראלי, מרתק לצלול למערכת בחירות אמריקאית. כאמריקאי, מעולם לא הייתי מודאג כל כך. כמדי מערכת בחירות, אני נוהג לצלול לעמוד הפייסבוק, הרשת החברתית הפופולרית ביותר, על מנת ללמוד יותר על מאסות, על כמויות האנשים שהפיד שלהם מציג את העמדות הפוליטיות שלהם. המסקנות, כרגיל, מרתקות.

לפני 4 שנים חזה המדד הזה כי ההתלהבות סביב טראמפ גדולה יותר מזו שיש סביב קלינטון, ולכן הכריע בקושי כי הניצחון יגיע לטראמפ. בדיעבד, היה זה ניתוח מוצלח. קלינטון זכתה בתמיכה של יותר אנשים, אך בפחות צירים.

שיטת הבחירות האמריקנית סבוכה עבור הישראלים. שלא כמו כאן, יש כמעט רק שתי מפלגות. שלא כמו כן, ישנם רק שני מועמדים לראשות הממשלה. שלא כמו כאן, במרבית המדינות – מי שמנצח ב-50.1% לוקח 100% מהקולות.

בניתוח הזה, של מדד הפייסבוק, בלתי אפשרי לראות מה אומרת כל מדינה. זה יכול להיות דרמטי בארצות הברית, בה חלק מהמדינות נוטות מסורתית להצביע למפלגה כזאת או אחרת. הנחת המוצא היא ששתי המפלגות זוכות בתמיכה קשיחה של כ-80% מהמדינות, אך 20% הנותרות מתנדנדות, וכתוצאה מכך – ממליכות. לכן ביידן וטראמפ עובדים קשה כדי להגיע דווקא לפלורידה, אוהיו או מישיגן. כי התוצאה שם לא מובהקת – ואם יטו את הכף לכיוונם, יובילו לניצחון.

מרתק לראות שעמוד הפייסבוק של ביידן מפעיל קהילות (קבוצות פייסבוק) בכל מדינה. זה ניסיון יומרני להגיע לכל אחת מ-50 המדינות, כדי לייצר שם הכרעה. בנתונים נראה שהשיטה הזו מובילה להפצה מירבית של התכנים – אבל זה לא אומר דבר לגבי הדעה שביידן יוצר בקרבם של אנשים.

טראמפ זוכה ליתרון מובנה אדיר, כנשיא וכסלבריטאי קודם לכן. עמוד הפייסבוק שלו מתחזק 32 מיליון עוקבים, ביידן מגרד את ה-4 מלמטה.

כדי לסגור את הפער הזה, ביידן משתמש בכסף. והמון. בזכות אמצעי השקיפות של פייסבוק ניתן לראות כמה גדול הפער בין הצדדים. בין ה-26 לאוקטובר ל-1 בנובמבר, השקיע ביידן לא פחות מ-8.8 מיליון דולר על פרסום ממומן. 15 מודעות בפייסבוק ובאינסטגרם פעילות גם ביום הבחירות עצמו. בכך, הוא מביא את היתרון שלו בתרומות שהגיעו מאילי הון, המפלגה וגם אזרחים מודאגים.

אצל טראמפ דברים נראים אחרת. בין ה-26 לאוקטובר ל-1 בנובמבר הוא השקיע 4.8 מיליון דולר על פרסום ממומן, אך באופן מדהים הפרסום הממומן האחרון שלו היה יומיים לפני יום הבחירות – ולא ביום הבחירות עצמו.

הנתונים, למרות הכסף – חד משמעיים לטובת טראמפ.

candidate Like av. Comment av. Share av. Views av.
TRUMP 76.k 13.83k 6.96k 469.24k
BIDEN 44.56k 7.1k 111.2 688k

אמצעי נוסף לבחון בעזרתו את המציאות ברשתות, הוא בחינה של פוסט מול פוסט. למשל – שני המועמדים העלו סרטון שנועד להמריץ את תומכיהם לצאת ולהצביע. טראמפ, בתוך שלוש שעות הגיע ל-225 אלף לייקים ו-56 אלף שיתופים. 

ביידן העלה סרטון עם הכיתוב "הצביעו למען אמריקה". שעתיים לאחר מכן – יש לו רק 18 אלף לייקים ו-2.6 אלף שיתופים. 

 

הערה מתודולוגית: נבחנו 16 פוסטים לכל מועמד, בשיטה הרגילה: חישוב ממוצע של לייקים, תגובות, שיתופים וצפיות. הממוצע נמצא כאן מעל.

 

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s