מדד הפייסבוק, סיבוב שני

רק לפני שבועיים מדד הפייסבוק חזה בהצלחה תוצאות בחירות מקומיות בחמש רשויות שונות, וכעת – אנחנו מנסים שוב. הנחת היסוד היא שהרשת החברתית, בה כולם נמצאים ללא הבדל רמה דתית ומגזר (למעט החרדים), מהווה מעין סקר בחירות שמתעדכן כל הזמן. בבחירות המקדימות, חזה פייסבוק את הזוכה ב-5 מירוצים שונים: ירושלים, תל אביב, חיפה, בנימין וקרית ארבע.

המדד לראשונה החל במערכת בחירות לראשות אגודת סטודנטים באוניברסיטת בר אילן, שם הוא נחל שלוש הצלחות וכישלון אחד. בגוף בוחרים כה קטן, הוא זיהה ממש את הפער בין כל מתמודד ותא. בקרב גופי בוחרים גדולים יותר, הפער יימצא סביב בעלי העניין. המעורבים בעמודים יהיו גם אלו שהם מובילי דעת קהל, אלו שעוקבים וסוקרים אך לא מתבטאים הם המסות השקטות.

בניגוד לסקרים, בהם המצביע בוחר אם לומר אמת או לא, כאן ללחיצה שלו יש משמעות על האלגוריתם שהוא צורך. כמה אנשים יסמנו "לייק" על מתמודד שהם לא תומכים בו? כמה יעקבו אחריו באמת, ובעיקר כמה מתמודדים לא אהובים יראו תכנים של יריבים פוליטיים בפייסבוק? אני יודע שהאלגוריתם שלי מסנן את כל מתמודדי השמאל מרכז, משום שאני נמצא בימין. ברור לי שך זה אצל כולם.

המדד נוסה בהצלחה גם במערכת הבחירות האמוציונלית של מרץ 2015, בה הוא חזה כי בניגוד לסקרים שהצביעו על ניצחון של הרצוג, "בנימין נתניהו ירכיב את הקואליציה הבאה, גם ללא סיוע של בנט". המדד נוסה בהצלחה במערכת הבחירות בקנדה, בה ניצח ג'סטין טרודו. בהצבעה על הברקזיט הוא היכה בסקרים שנית. גם בבחירות לנשיאות ארה"ב, הוא חזה כי טראמפ יהיה זה שינצח (על אף שקלינטון השיגה יותר קולות). עם זאת, הוא שגה במספר מערכות בחירות, כמו זאת בבריטניה, ובאיטליה.

 הסתייגויות

לפני שנצלול למספרים, כמה הערות מתודולוגיות בנוגע למבדק.

  1. אם בבחירות כלליות ההנחה היא שיו"ר המפלגה מייצג הלך רוח כלשהו ממנו אפשר לחזות את הפופולריות שיביא לרשימתו, בבחירות המקומיות – בהן יש שני פתקי הצבעה – ההנחה הזאת מקבלת משנה תוקף. שאלת ראש העיר זוכה לפתק אחד, בנפרד מרשימתו.
  2. לפני כשנה שינו ברשת החברתית את האלגוריתם, על מנת שיהיה ידידותי יותר למשתמש הפשוט. הדבר מאלץ הבנה נכונה של מה לעשות (להיות יותר אישי ופחות פרסומי). בתקופת בחירות השינוי הזה קשה יותר ומי שעושה אותו נכון מצליח, מי שלא – נכשל. הדבר תלוי גם במשאבים שמוקדשים לפייסבוק, מבחינת איכות ותוכן. רצח הדפים העסקיים מקשה בוודאות להבין כמה חזק כל מועמד.
  3. שום נתון שבוחן אינג'ייגמנט אינו מדויק כמו סך הדילים שמשיג פוליטיקאי. נניח שראש רשימה זוכה לתמיכת הציבור החרדי: למרות החדירה הרבה של פייסבוק בישראל, לא ברור כמה זה קרה בקהילה החרדית.
  4. בחרתי לבחון את ירושלים, בת-ים, הוד השרון וקריית שמונה.
  5. גילוי נאות: שמחתי מדי כשהבנתי מי המנצח בירושלים.
ב VS ל
ברקוביץ' וליאון, מתוך עמודי הפייסבוק של השניים. מי יהיה ראש העיר הבא של ירושלים?

ירושלים

גבירותיי ורבותיי – מהפך בירושלים. אחרי שמשה ליאון גרף את המקום הראשון מול מתחריו בסיבוב הראשון, כעת נראה כי ראש העיר יהיה באופן מפתיע דווקא עופר ברקוביץ'. על אף סרטוני התמיכה מצד בכירי ממשלה, הסכמים קואליציוניים עם מרבית סיעות העירייה, מדד הפייסבוק, בבחינה של עשרת הפוסטים האחרונים (נכון ליום ראשון, 17:00), מעניק לברקוביץ' יתרון עצום ביחס ליריבו.

כיוון שבחנו את השניים במסגרת הסיבוב הראשון, יכולנו לעשות השוואה (בטבלה) בין מצבם של השניים לקראת הבחירות בהן השתתפו גם השר זאב אלקין וסגן ראש העיר היוצא יוסי דייטש. מאז, ברקוביץ' הוסיף לעמוד שלו כ-1,500 עוקבים, לעומת תוספת של 300 בלבד אצל ליאון. העבודה המרשימה שעשה ליאון ברשתות החברתיות הצטמצמה, בעוד אצל ברקוביץ היא מזנקת. המיקוד של מחנה ליאון עבר, כך נראה, מהרשתות החברתיות לעסקאות הפוליטיות.

מעל כל הנתונים הללו, צריך לשים כוכבית.

הם חד משמעיים, אבל בירושלים אחוז ניכר מהאוכלוסייה הוא חרדי. רמת השימוש של המגזר החרדי בפייסבוק לא לחלוטין מפוצחת, הגם שבסבב הראשון דייטש הגיע אחרון גם במדד הפייסבוק וגם במירוץ המרובע לראשות העיר (סליחה, אבי סלומון).

וכוכבית נוספת שיש להדגיש. אם בודקים בגוגל טרנדז בשבעת הימים האחרונים במחוז ירושלים, ליאון מנצח. אם בודקים את היממה האחרונה – ליאון מנצח. אם בודקים תאריכים אחרים, רשת החיפוש הווירטואלית תבחר אולי בברקוביץ'. נתון זה גורם לי לחשוב שאולי החשיפה הרבה לה זוכה ברקוביץ' בתקשורת מטה את דעת הקהל בפייסבוק ומושכת ישראלים שאינם תושבי העיר לעקוב אחר פעילותו בפייסבוק.

ירושלים 11.11

בת-ים

בת ים
מי יהיה ראש העיר הבא של בת ים, בכר או ברוט? מתוך עמודי הפייסבוק של השניים

אינני יודע עם מי עובד צביקה ברוט ובמי באמת תומך ראש הממשלה נתניהו. אני כן יודע גוגל נותן יותר חשיפה לברוט, אבל הפייסבוק חד משמעי בנושא: יוסי בכר הוא ראש עיריית בת-ים הבא.

בת-ים לייקים כללי פר פוסט תגובות שיתופים צפיות (באלפים) גוגל

 (היום)

יוסי בכר 11,287 347.9 71.1 46.9 15 1
צביקה ברוט 4,375 254.6 34 31 12.58 2

 

קרית שמונה

קש
האם ניסים מלכה יגבר על המתחרה הצעיר אביחי שטרן? מתוך עמודי הפייסבוק

מערכת הבחירות בקרית שמונה, כך הסתבר לי, רווית אמוציות. ראש העיר היוצא, ניסים מלכה, מאשים את יריבו בכך שהמצע שהוא מפרסם כבר בפעולה. המתמודד הטרי מזים את השמועות הקושרות אותו למפלגה כלשהי. לפי פייסבוק וגוגל, קרית שמונה כבר בחרה: עו"ד אביחי שטרן, ראש העיר הבא.

 

קרית שמונה לייקים כללי פר פוסט תגובות שיתופים צפיות (באלפים) גוגל

 (היום)

אביחי שטרן 5,164 396.9 45.1 79.6 9.125 10
ניסים מלכה 731 69.4 12.8 35.7 2.2 (1) 3

 

הוד השרון

הודש
יפעת קריב או אמיר כוכבי. מי יהיה ראש העיר ברמת השרון? מתוך עמודי הפייסבוק של השניים

העבודה הסירה את תמיכתה ביפעת קריב לאחר שזו תקפה את אמיר כוכבי על כך שהוא איש שמאל. ובכן, לפי מדד הפייסבוק מסתבר שמפלגתו של גבאי לא לבד: אמיר כוכבי זוכה לתמיכה משמעותית בכל המדדים הרלוונטיים, למעט בגוגל.

הוד השרון לייקים כללי פר פוסט תגובות שיתופים צפיות (באלפים) גוגל

 (היום)

אמיר כוכבי 3,870 616.2 53.4 97.2 9.1 4
יפעת קריב 17,548 94.6 35 31.6 3.55 7

לסיכום

ירושלים – ברקוביץ'; בת-ים – בכר; קרית שמונה – שטרן; הוד-השרון – כוכבי.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s