מזה כשבועיים שהמילה 'הדתה' לא יורדת מסדר היום. עמודי העיתונים וכתבות במהדורות החדשות מזהירים את הציבור הישראלי מפני מערכת החינוך שלו שיצאה משליטה. אך האם באמת זה המצב? כדי לענות על השאלה הזו צריך לצאת למסע אחורה בזמן.
ארבעה חודשים אחרי בחירות 2015, ערך ארגון 'שלום עכשיו' כנס חשבון נפש עבור השמאל תחת הכותרת "ישראל עכשיו – בונים אלטרנטיבה". "שאלו אותנו בפאנל איך מנצחים את הבחירות הבאות", סיפרה לאחר מכן יו"ר מרצ זהבה גלאון בעמוד הפייסבוק שלה.
דווקא כיום, כשמכון 'מולד' והפורום החילוני מציגים את ה'הדתה' כבעיה המרכזית במערכת החינוך, חשוב לקרוא בקול רם את התשובה אותה נתנה גלאון.
קריאת הכיוון של גלאון נתקלה במשוכה כמעט בלתי עבירה: מבין 4,000(!) תכניות של שיעורי העשרה ופעילויות שונות המוצעות ע"י עמותות חיצוניות במערכת החינוך, מרבית בתי הספר בוחרים בשירות שמציעות עמותות שמרניות יותר. כך למשל 'זהות', שכיכבה במחקרים של מכון 'מולד', זכתה במכרזים בכ-50% מהשוק.
לפי התמונה שמציירים כיום בפורום החילוני ובמכון מולד, נראה כי תחת כהונתו של בנט במשרד החינוך הפכו המורים למיסיונרים יהודיים ומחברי ספרי הלימוד למחזירים בתשובה שרק הרב אמנון יצחק מתחרה בהם.
"לא נתנצל על כך שאנחנו מלמדים יהדות"
במשרד החינוך אומרים לערוץ 20 כי הטענות על "הדתה" מסתכמות בארבעה תחומים מרכזיים: ספרי לימוד, עמותות, חופשות שאחרי שנת הלימודים ומסיבת הסיום. ברוב מוחלט של המקרים, בחרו במשרד החינוך לשלול את הטענות, אך מרתק לראות מה גרם לפורום החילוני להתלונן מלכתחילה.
הם הגישו תלונות על לא פחות מ-80 ספרי לימוד, אך רק בשמונה מקרים(!) בחר משרד החינוך לקבל את הטענות. רק כדי לסבר את האוזן, בין התלונות שנדחו היו גם ערעור על עצם העיסוק בשבת ובקידוש.עוד אומרים במשרד החינוך כי "אנחנו רוצים להנחיל ערכים של מדינה יהודית ודמוקרטית, אנחנו לא מתביישים ולא מתנצלים על כך שאנחנו מלמדים יהדות".
"את הניצחון נביא רק אם נצליח להנחיל את תפיסת העולם שלנו במערכת החינוך(דגש שלי – ע"ל), דרך כניסה מסיבית של ארגונים פלורליסטיים לבתי ספר יסודיים ותיכונים. הרחבה משמעותית של פעילות תנועת נוער, תמיכה ושיתוף פעולה עם ארגוני החברה האזרחית, שפועלים כבר כיום למען המטרה הזו".