מה הליכוד מתכנן לעידן טראמפ?

פחות מיממה לפני כניסת דונלד טראמפ לתפקיד, ובליכוד לא ערוכים לקראת ההזדמנות ההיסטורית לשינוי המדיני הקרב. בבדיקה שערך "ערוץ 20" עם חברי הליכוד עולה כי יש מספר תכניות על הפרק – אבל אף אחת מהן לא מאומצת על ידי המפלגה. שרי הממשלה סירבו לדבר על הנושא המתוח, ככל הנראה כחלק מהוראה מלמעלה שלא לדון בנוגע לכניסת טראמפ לתפקיד ולציפיות ממנו.

"מקווה שנקבל סוף סוף גיבוי"

בליכוד "מלאים באופטימיות" לקראת כניסת טראמפ לבית הלבן.  "השלטון הנבחר כנראה אוהד יותר לרעיונות של המחנה הלאומי. מלאים באופטימיות ומקבלים בברכה את כניסתו של הנשיא טראמפ ומחכים לעבוד איתו בשיתוף פעולה", אמר לנו ח"כ אמיר אוחנה, שהיה מלא שבחים למצע של המפלגה הרפובליקנית.

"העובדה שהמפלגה הרפובליקנית הוציאה מהמצע שלה את פתרון שתי המדינות והמסר לפיו הבנייה בהתיישבות איננו מכשול לשלום, לפיכך גם אם לוקחים בחשבון שיהיה פער בין ההצהרות והמימוש, אלו הצהרות חיוביות שלא הגיעו מהמחנה היריב שאנו מקווים שחלקים גדולים ממנו יתממשו".

צפייה בתמונה בטוויטרצפייה בתמונה בטוויטר

Endow Mid East Truth@EMET4u

Honored to host MKs @SharrenHaskel & Yehuda Glick this morning on Capitol Hill. @HaYovel

גם שני הח"כים של הליכוד שהוזמנו להשתתף בהשבעה, יהודה גליק ושרן השכל, נשמעו נרגשים לקראת האירוע. "יש נשיא שהוא תומך מדינת ישראל ובירת ישראל היא ירושלים ואני מקווה מאוד שנוכל לקבל גיבוי אחרי כל השנים שלא בנו פה", אמר גליק בשיחה עם ערוץ 20. השכל סיפרה שזו הזמנה "מרגשת במיוחד".

היא גם הסבירה כי עמדות הנשיא היוצא, ברק אובמה, מנעו אפשרות להניע כל תהליך מהצד הישראלי: "בלי קשר לממשל האמריקאי, אני חושבת שבכל מקרה זה עניין של לראות קדימה מה קורה בינינו ובין האמריקאים. לראש הממשלה יש חזון ודרך מסוימת שיש בקהילה הבינלאומית, אבל עם זאת, לא משנה מה החזון של רה"מ היה בלתי אפשרי להגיע לשם".

בין בנייה לסיפוח

גם השר לעתיד, איוב קרא, היה מלא 'שבחים' לברק אובמה: "מי שגרם להקפאה שהייתה פה בשנים האחרונות, זה אותו חוסיין אובמה", אומר ורומז לכך ששמו השני של הנשיא היוצא מראה על הטייה מובנית נגד ישראל.

למרות שהח"כים בטוחים כי המדיניות של שמונה השנים האחרונות הייתה רעה לישראל – נראה כי כשזה מגיע לתכניות העתיד, בליכוד מבולבלים. אוחנה אומר לערוץ 20 כי על אף השינוי החיובי הצפוי מהבית הלבן, לא צפוי להיות סיפוח. "אם אתה שואל אותי אם אני בעד סיפוח – התשובה היא לא, אם אתה שואל על בנייה – התשובה היא כן", אומר אוחנה.

לדבריו, "בעת הזו, כשהאדמה סביבנו רועדת, זה לא העת לשינויים מרחיקי לכת. אני כן חושב שלגבי גושי ההתיישבות, על המקומות שעליהם אין מחלוקת יישארו בריבונות ישראל, אפשר לספח, אבל בכל אופן ובמנותק משאלת הסיפוח הדרך היחידה לבסס את קיומנו להתיישב ולהתפתח בכל ארץ ישראל ובפרט ביהודה ושומרון".

יהודה גליק הביע חשש שאם טראמפ ירצה להעביר את השגרירות לבירת ישראל, ייתקל בסירוב ישראלי. "אוי ואבוי אם יהיה נשיא תומך בירושלים בירת ישראל ואנחנו נגיד אל תלך לשם". גליק עצמו תומך בסיפוח, ולדבריו – "החלת החוק הישראלי על כל יהודה ושומרון", אבל לא ידע להבטיח שאכן כך יקרה.

"אין תכנית מסודרת"

ח"כ אברהם נגוסה אמר כי הוא "מקווה שלאחר כניסתו של טראמפ כנשיא שאוהד ישראל וגם ממשלת ישראל פה בממשלתנו יהיה יותר שחרור בבנייה ביהודה ושומרון ובירושלים". גם ח"כ נורית קורן הביעה רוח דומה והצהירה כי הגיעה העת להחיל את הריבונות האזרחית". עם זאת, קורן סייגה ואמרה כי "עדיין אין תכנית מסודרת ואת זה אני משאירה לרה"מ".

מי שהיו ממוקדים יותר היו הח"כים יואב קיש ומיקי זהר, לשניהם תכניות מדיניות. זהר, שעוד לא חשף את התכנית שלו אמר כי "סיפוח של כל השטחים. וזה בעצם הרעיון המרכזי, עם אוטונומיות. כמו רשויות מוניציפלית פלסטינית. זה מה שאני מאמין בו, רעיון הקנטונים פלוס מינוס. זה מה שאני מאמין שיכול להביא פתרון אמיתי".

קיש שכבר חשף את התכנית המדינית שלו, הכוללת את סיפוח מעלה אדומים, סיפר לערוץ 20 כי מעלה אדומים היא רק השלב הראשון במאמצים לסיפוח יהודה ושומרון. "ישראל צריכה להפסיק לדבר על מדינה פלסטינאית", הוא אומר, "עליה להוריד את ההצעה הזו מהשולחן ולהפעיל מהלך עצמאי של החלת ריבונות על ההתיישבות".

הנגבי: הסיפוח – אסון

אבל כאמור לא כולם מסכימים כי סיפוח הוא הרעיון הנכון. השר צחי הנגבי, למשל, קרא לסיפוח "אסון". ח"כ שרן השכל אמרה כי "ראיתי הרבה ח"כים מעלים רעיונות וחזונות מדיניים. אני לא חושבת שאף חזון מדיני, כולל גם יואב קיש שהעלה חזון מדיני, אני לא מאמינה שאף אחד מהם יוכל להתממש"

אם זה עוד לא הוציא את האוויר מבלון הסיפוח, כדאי לשמוע את דבריו של דוד ביטן, יו"ר הקואליציה ועושה דברו של ראש הממשלה: "סיפוח? לא חושב שאפשר לעשות סיפוח", קובע ביטן ואומר שיחכו לסיפוח מעלה אדומים רק כחלק מהסכם סופי. כן, כן, הסכם סופי.

"העמדה שלי היא להמתין טיפה ולראות מה קורה בתיאום עם הממשל. לא לעשות מהלכים מהירים. ראש הממשלה אומר לכולם 'תנו לי להוביל, כמו שידעתי להוביל מול אובמה, אדע להוביל מול הממשל החדש'.", מסכם ביטון

"פתרון שתי המדינות – הבלוף הכי גדול"

"עד היום נתניהו אמר שמעבר לים יש ממשל שאומר לנו "לא לבנה אחת", ואנחנו מחכים", כך אומר לערוץ 20 ח"כ אורן חזן, לדבריו,  "לפני כמה חודשים אמרתי בצורה ברורה, בע"ה כשטראמפ ייבחר, זה יהיה קו פרשת המים מבחינה אידיאולוגית של הממשלה הנוכחית".

המושכות, כמו שאומרים ביטן וחזן, נמצאות אצל אדם אחד: ראש הממשלה בנימין נתניהו. לאן הוא מוביל? גם חברי הליכוד מבולבלים.

יו"ר הקואליציה, דוד ביטן, אומר שראש הממשלה תומך בפתרון שתי המדינות. כשהוא נשאל בנוגע לקו הניצי של הליכוד שמתנגד לפתרון שתי המדינות, הוא משיב בזלזול: "זה שתהיה מדינה פלסטינית, גם רה"מ אמר את זה.

"לא ראיתי אף אחד מוביל את העסק. הוא(נתניהו – ע"ל) אמר את זה במפורש. יש סה"כ שמונים אלף ערבים בשטחי סי – צריך להחיל שם את החוק הישראלי, לא חד צדדי – בהסכם. אם יעשו צעדים חד צדדיים יתנו לנו את הלגיטימציה לעשות את זה. אבל יהיה בהסכם – עדיף".

מיקי זהר ואורן חזן דווקא משוכנעים כי התמיכה של נתניהו בפתרון שתי המדינות אינו אלא תרגיל. "ראש הממשלה אמר שהוא מחויב לו, לא מאמין בו. האם הוא רוצה לספח או להקים מדינה, הוא היה רוצה לספח". חזן חריף יותר: "הבלוף הכי גדול הוא שתי מדינות לשני עמין. אני מאמין שהוא מדבר על הפתרון מתוך ידיעה שהדבר הזה לעולם לא יקרה, מתוך שאיפה שהשקר הפלסטיני יתגלה, ככה אני מאמין".

לעומתם, ח"כ שרן השכל דווקא משוכנעת שלנתניהו אין מצע מדיני חשוף לציבור: "הרעיון של נתניהו לא הועלה על הכתב, וכשהוא יעלה על הכתב – תהיה לנו האפשרות לבחון את זה. מה שיהיה כתוב בכתב – זה יהיה החזון של נתניהו. מה הולך להיות הפתרון בינינו ובין הפלסטינאים".

מעניין מה טראמפ חושב על כל זה. בינתיים, בלשכת נתניהו שומרים על דממת אלחוט מול התקשורת. ההוראה מגבוה שהעבירו לשרים נשמרת בינתיים גם על ידם.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s